Spomenik srpskom ratniku od 1912. do 1920.

Spomenik srpskom ratniku od 1912. do 1920.

Karadjordje spomenik na Misaru

Karađorđe spomenik na Mišaru

Pop Luka Lazarevic,spomenik pred muzejom Prvog srpskog ustanka na Misaru

Pop Luka Lazarević spomenik pred muzejom Prvog srpskog ustanka na Mišaru

Milos Pocerac,spomenik pred muzejom Prvog srpskog ustanka na Misaru

Miloš Pocerac spomenik pred muzejom Prvog srpskog ustanka na Mišaru

Izujte obuću svoju, smirite se i otvorite svoje srce za večnu lepotu. I ugledajte glavno - nebo nije nedohvatljivo u ovom, čitkom pravslavnom jeziku Milutina Rankovića. Bog nam se objavljuje kao u starini preko svog anđela, našeg sveštenog ikonopisca, samo smo mi škrti da mu to priznamo. Stari smo mi osporitelji nesumnjivih vrednosti i večnih veličina. U našem narodu svoje mesto još nisu našli ne samo sv. Nikolaj, Tesla, prepodobni Justin Novi, Isidora Sekulić, Vladan Desnica, Milutin Ranković, već nije našao svoje mesto ni otac naše kulture sv. Sava. A vidite, Milutin je ostvario nemoguće, i da je rođen u nekom drugom narodu, slovio bi kao velikan, ali u tom slučaju to ne bi bio, jer ga Bog ne bi kao tuđinca nadahnjivao svojim duhom.

Jeromonah Ilarion, Ćurica

Pokušajte da zamislite začaranu šumu i u njojzi naše pretke pretvorene u crne panjeve. Onda nailazi gospodin Ranković i pred tim panjevima uljudno skida svoj crni šešir.

Radovan Beli - Marković, književnikA mi drugi ćemo se jednoga dana, u slučaju da se sve zbude kako želimo, ponositi što smo poznavali gospodina i čoveka - umetnika Milutina Rankovića

Dušan Milovanović, viši kustos muzeja Primenjenih umetnosti u Beogradu