Slovo o Milutinu u Moskvi

Slovo o Milutinu u Moskvi

Promocija knjige „Slovo o Milutinu“, u biblioteci „Centra slovenske kulture“, u Moskvi, organizovana je 09.novembra 2018.godine, kada je otvorena i izložba sklulptura i slika „Milutin i prijatelji“. O knjizi čiji je izdavač biblioteka „Dimitrije Tucović“ iz Lazarevca, kao i o saradnji sa Milutinom Rankovićem, govorili su Natalija Kostjecka, rukovodilac umetničke organizacije „Mladi 21“, Olesija Belkova, režiserka, Sergej Ivanov, novinar, te slikari Anastasija Morgačeva, Ana Neljubina i Ksenija Timofejeva. Pored Milutinovih skulptura radove su izložili akademski slikari iz Moskve: Marija Smoljaninova, Ksenija Timofejeva, Irina Zimina, Anastasija Morgačeva, Ana Neljubina, Tatjana Karp, Danil Čašičkin i Dimitrij Durandin.

Na Mitrovdan, 08.novembra, Milutin Ranković, bio je počasni gost proslave zaštitnika Hrama Sv. Dimitrija u Podvorju partrijarha Moskovskog i cele Rusije, u Mitrovskom – Krasnogorska oblast, gde je održao master čas pred brojnom publikom, naročito decom. Deca su se za tu priliku odenula u rusku nacionalnu nošnju, dok je Milutin Ranković bio odeven u tradicionalnu kolubarsku nošnju. Milutina Rankovića, predstavio je novinar Sergej Ivanov, a obratili su se i duhovnik i nastajatelj ovog Hrama. Posmatrajući kako nastaje skulptura deca su pevala duhovne pesme a kroz dva sata nastao je svećnjak sa likom pravoslavnog monaha koji je potom Ranković darovao Hramu.

Za učešće u ovim manifestacijama Milutin Ranković dobio je priznanje od Patrijaršijskog podvorja i Organizacije „Mladih 21“, dok je na osnovu ukupnog dosadašnjeg rada i ocene kvaliteta njegovih skulptura primljen u redovno članstvo Internacionalne federacije umetnika – Stvaralački savez umetnika Rusije (sekcija skulptora), koji okuplja profesionalne umetnike iz celog sveta.

Milutinov atelje u Lajkovcu

Video snimci: